Diskussions frågor

För drygt 4 år sedan så var jag på ”prova på hippologen” och när jag bläddrade igenom mitt gamla bloggarkiv så kom några frågor som vi diskuterade upp i ett inlägg. Av någon anledning så kände jag att jag vill dela med mig av mina svar och min motivering.

”När jag var på prova på dag på hippologen så fick vi en massa frågor och jag la sedan ut frågorna här och nu tänkte jag lämna mina åsikter.
1. Vad är det viktigaste behovet att tillfredställa för en häst (förutom foder och vatten)?
1. Träning
2. Skydd mot kyla
3. Social kontakt med anda hästar
4. Sexuella behov
3. Social kontakt med andra hästar. Naturlig träning får hästarna i hagen om den är tillräckligt stor, skydd har den naturligt, sexuella behov är inte riktigt som en människas. De betäcker för fortplantning till skillnad från människan (och apan) som har sex för njutning med inte bara för fortplantning. (här kör vi med lite sexualkunskap;))
En häst är ett flockdjur och lever i det vilda i grupp, om en domesticerad häst inte får detta behov. Hos en otillfredställd häst ökar risken för beteendestörningar. Men hästen behöver inte gå med andra hästar för att må bra, det kan räka med att hästarna kan se andra hästar.
2. Vilket är det bästa sättet att hålla en tävlande häst? 
1. Box med havistelse
2. Box utan hagvistelse
3. Spilta
4. Active stable
5. Lösdrift med fri tillgång på grovfoder.
Detta är helt individuellt men i min värld hade det bästa varit lösdrift i naturligt kuperade hagar med kompisar. Bara för att hästen går på fritillgång så betyder det inte att det blir fet, har man låg energi i fodret och analyserat och tillräckligt med motion så kommer den hålla sig i hull.
3. Vad är naturligt beteende för hästar?
1. Alla beteenden är naturliga
2. De medfödda beteendena
3. De beteenden hästar har utvecklat för att må bra i sin miljö.
4. Det beteende som hästen är starkt motiverad att utföra.
Medfödda beteenden är naturliga enligt mig. Får dem de innan det föds så är det svårt att påverka beteendet. 
4. Vad är vila för en häst? 
1. Boxvila
2. Hagvistelse och promenadridning
3. Hagvistelse
4. Bete/lösdrift
5. Vila från hårt arbete
 
Detta är olika för vem som helst men för mig är vila hagvistelse och ev. promenad. Men som sagt för en tävlingryttare kanske vila är jogging och ingen hooppning/svåra dressyrövnigar. Boxvila är hos mig förknippning med skada som gör att hästen måste stå inne.
5. Vad är hård träning? 
1. När hästen når maxpuls
2. När hästen blir anfådd
3. När hästen får mjölksyra
4. När hästen blir svettig
Här är jag lite osäker, men jag skulle vilja säga en blandning. Dock behöver inte svett betyda att det hårdtränad, den svettas för att den är varm.”
Hur ställer ni er kring frågorna? Håller ni med mig eller tycker ni något helt annat? 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.